Toros Napok

Szerző: Minőségi Borok Ételek Magazin

Karcagi arc

Lajos, aki Ferdinánd

 

Katica család Karcagról a hajdúszoboszlói Toros Napokon

 

Illik megmagyarázni e név kettőséget! Ferdinánd valójában egy olyan kelt tésztából készült hagyományos, régi magyar konyhát idéző finomság, amely meghatározóan alföldi eredetű. Újkori elterjesztésében és népszerűsítésében az utóbbi jó egy évtizedben a karcagiak jeleskedtek meghatározóan. Közülük is a kun vidék s annak központjának, Karcagnak jellegzetes gasztronómiai személyisége: Soós Lajos.

Ételbár is működik, Katica néven a város közepén, a kor szellemének megfelelő gyors ételekkel, a mai rohanó ember számára jól ismert falatokkal. A kor műfaja a gyorsétkeztetés, de a mi kiváló gasztronómusunk „kettős életet” él, mert egyszerre hódol – az imént már említett vendéglátós stílus mellett – a múltidéző kelt tészták avatott közvetítőjeként éppúgy, mint az egészséges táplálkozást hirdető más finomságok megjelenítésének. Mindezt teszi meglehetősen sűrű helyszínváltoztatásokkal, ugyanis karcagi bázisán kitűnő szakácsok mellett igazi kelt tésztakészítő asszonyokra talált, akik valóban mesterei a Ferdinánd elővarázslásának. Felesége Katalin-Katica szintén mestere e műfajnak, így aztán a sok-sok gasztronómiai fesztiválok elmaradhatatlan résztvevői ők, szerte az országban.

Indul a tavasz, a hajdúszoboszlóiak nagy szerencséjére március 15-én még sütött a nap, amikor is megnyitották a hagyományos Toros Napokat, amelyen a város jelesebb vendéglátós műhelyei kínálták finom portékájukat, kicsit – utóérzésekkel – a telet visszaidéző toros étkes műfajból. Ebben a kínálati rengetegben ott volt, hogyne lett volna ott Lajos, aki Hajdúszoboszlóra szívesen jön minden esztendőben, de elsősorban a karcagi Birkafőző Fesztivál időszakában érzi magát elemében, talán még ennél is jobban a szolnoki Gulyásfőző Fesztiválon, ahol naponta több százan is felkeresik Ferdinándos szigetét.

Jó nektek, mert akik Szoboszlóra jönnek, vagy éppenséggel itt laknak időnként kiáztathatjátok magatokat – mondja mosolyogva, amikor felkerestük és lefotóztuk a hajdúszoboszlói rendezvény alkalmával kínáló standjánál. – Karcag szintén fürdőváros, ha nem is olyan híres, mint Hajdúszoboszló, de ha nagyon akarnák, én is járhatnák hetente többször is fürödni, mit több éves fürdőbérletet vettem tavaly is. Bevallhatom egyszer sem voltam…fesztivál életet élek, munkával és a ferdinándokkal.
/Soós Lajos/

[container-fluid]
[container]
[row]
[column md=”4″]
[/column]
[column md=”4″]

[/column]
[column md=”4″]

[/column]
[/row]
[/container]
[/container-fluid]

Pinczés Dávid bőség bográcsai sokakat vonzott!

A Toros Napok még picit visszaüzenik – ahogy írtuk – a tél gasztronómiai örömeit! A hajdúszoboszlói Vendéglátók Egyesülete gondosan ügyel arra, hogy minden évszak hozzon valami kulináris különlegességet a Hajdúszoboszlón pihenő vagy az ott lakó emberek számára. Szép ünnepünkön, március 15-én háromnapos programon vonult fel a hajdúváros vendéglátós vállalkozói csapata, hogy kényeztesse a vendégsereget. A Kemencés Csárda igazi családi vállalkozás: alapító Pinczés Károly, folytató ifj. Pinczés Károly és a mellékelt fotónk bizonyítja, hogy Pinczés Dávid – aki most Budapesten szívja magába egyetemen a tudományokat – hétvégén, szabadidejében a család legújabb generációját képviseli. Bőség bográcsokkal, őszinte vendégszeretettel!
[container-fluid]
[container]
[row]
[column md=”4″]
[/column]
[column md=”4″]
[/column]
[column md=”4″]

[/column]
[/row]
[/container]
[/container-fluid]

– MBÉ  tudósítás –